'Golden Girls' bijna op de minimale € 4.000,00
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Cambodja Project 2010
27 Juni 2010 | Nederland, Amsterdam
Onze werkreis komt nu echt dichtbij! Tickets zijn geboekt. Dinsdag 3 augustus vertrekken we en op dinsdag 31 augustus landen we om 13.30 uur weer op Schiphol.
Afgelopen weekend zijn we gezamenlijk op trainingsweekend geweest in Chilly in de Franse Ardennen. 3 Dagen van intensieve samenwerking en voorbereidingen. Naast sportieve zaken als een dropping, mountainbike tocht en lange wandeling hebben we het programma en de projecten doorgesproken. Op basis van de tot nu toe binnengekomen donaties hebben we de projecten als het afmaken van het laatste gedeelte van de waterkanalen, het verder opknappen van het schoolplein, het verlengen van de jaarcontracten van de vuilnismannen uitgewerkt. Daarnaast natuurlijk ook de praktische zaken als; Wat nemen we allemaal (wel of niet) mee in de rugzak, wat eten we daar, hoe komen we van Bangkok in Phnom Penh/Anlong Khong, hoe zit het met de vaccinaties en nog veel meer. De avonden hebben we gezellig doorgebracht bij het kampvuur en daar zijn de persoonlijke belevenissen en drives gedeeld.
De catering service van de Stichting En Route had geweldige warme maaltijden verzorgd en de ruim 200 T-shirts, welke door de ‘SABIC Triatlon Stein’ beschikbaar zijn gesteld, zijn verdeeld over de deelnemers. Het reisbureau heeft geregeld dat we 30 kilo bagage mee mogen nemen. Dus naast de 20 kilo eigen spullen kunnen we elk 10 kilo spullen meenemen voor (de inwoners van) het dorp! Als er dus nog mensen zijn die functionele zaken (bv tandenborstels, waterverf, schoolkrijt, pennen, schriften, etc.) hebben om mee te geven; geef ff een berichtje door!
Wij zijn er dus helemaal klaar voor! De donaties blijven binnen komen en we hebben nog maar minimaal € 750,00 nodig om de basis te kunnen uitvoeren. Meer is natuurlijk van harte welkom. Van hetgeen er meer binnenkomt, willen we bij de basisschool een boomgaard met fruitbomen realiseren. Het fruit is bestemd als aanvulling van de leerlingenlunch welke door de Stichting Actieve Hulp Cambodja (AHC) wordt verzorgd. Daarnaast hebben we nog contact met de stichting Cucu4children. Wij gaan in Anlong Khong en in overleg met AHC bezien hoe wij een duurzaam project voor kinderen kunnen starten. Wij maken daar vervolgens een projectplan en zullen dat aan de de stichting voorleggen. Als wij goedkeuring krijgen ontvangen wij direct een Cucubeurs waar we direct mee aan de slag kunnen.
Als laatste hebben we de plannen doorgenomen voor de foto- en filmdocumentaire over de ontwikkelingen in Anlong Khong van 2005 tot en met heden. Heida Raven (AHC) heeft foto’s van de beginsituatie toen de bewoners naar deze plek zijn gestuurd. Wij zullen middels de documentaire niet alleen laten zien wat de AHC en En Route in de afgelopen jaren hebben gerealiseerd aan de verbetering van het (sociale) welzijn en -hygiëne in het dorp, maar tevens ook wat wij in de komende jaren nog willen realiseren! Ook hiervoor hebben we de hulp nodig van bedrijfsleven en particulieren om deze plannen uit te kunnen voeren. We gaan proberen deze over de streep te krijgen door het beeld levend te krijgen middels de documentaire.
Om ons even voor te stellen aan jullie, hieronder onze kennismaking;
Peterhans Koperberg (begeleider);
“Werken aan (eigen) ontwikkeling”
Vanaf november 2008 ben ik, Peterhans Koperberg, in het dagelijks leven werkzaam als Plv. Vestigingsdirecteur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen, in het kader van Ontwikkelingssamenwerking jaarlijks als begeleider van een groep jongeren in de leeftijd van 16 – 25 jaar op ‘werkreis’ naar Cambodja geweest.
Het Cambodja project is opgezet door Stichting En Route en heeft als doel jongeren in contact te laten komen met het land Cambodja, de Cambodjaanse bevolking en de cultuur. Tevens krijgt het onderwerp ontwikkelingssamenwerking ruime aandacht. Aan het project 2008/2009/2010 hebben ruim 70 jongeren meegedaan, die verdeeld in groepen elk een maand naar Cambodja gaan om de bevolking te helpen. Door middel van verstrekte micro kredieten en de hulp van de jongeren werd er in de sloppenwijk Anlong-Khong (sloppenwijk op 15 km afstand van Phnom Penh) hard gewerkt aan het bevorderen van het welzijn en de sociale hygiëne. Het project is onderverdeeld in kleinschalige deelprojecten waarbij werkgelegenheid creëren, bewoners mobieler maken, sociale omstandigheden bevorderen, sport en recreatie en hygiënische voorzieningen verbeteren centraal staan.
Het is voor mij een ontzettende leuke uitdaging om dit jaar wederom met enthousiaste jongeren aan de slag te gaan. Als begeleider voel ik mij erg verantwoordelijk voor een veilige (werk) omgeving voor het team waarin ruimte voor de eigen ontwikkeling centraal staat. Het ervaren in een land als Cambodja, waar we ‘ondergedompeld’ worden in eenvoud, brengt ook harde realiteit naar boven. Hoe ga je daar mee om, hoe deel je je ervaringen met je medereisgenoten, hoe ga je om met tegenslagen, hoe kun je je gestelde doelen zo goed mogelijk realiseren…. . Ik zet mijn beste beentje voor en haal alles uit de kast om het team en de teamleden zo veilig, professioneel en resultaatgericht mogelijk te begeleiden. Evenals in voorgaande werkreizen zal deze werkervaringreis de deelnemers ‘rijker’ maken!
Resultaatgericht
Duidelijke afspraken, contracten en resultaatgerichtheid zullen moeten leiden tot het behalen van de gestelde meetbare doelen. Het team haalt minimaal € 4000,00 aan sponsorgelden en giften op. Met het ingezamelde geld konden wij direct aan de slag gaan in Cambodja.
Daarvoor organiseren de teamleden diverse acties en voorlichtingen, Creativiteit staat voorop en ALLES KAN! Hierbij kunnen de teamleden het beste uit zich zelf naar boven halen om het beoogde resultaat te halen. Zowel zelfredzaamheid alsmede het samenwerken is van belang voor de teamleden.
Bijdrage
Ik hoop dat ik als begeleider mijn bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de deelnemers. Niet minder belangrijk is de ontwikkeling in Anlong Khong. Door het team op een duidelijke manier te begeleiden draag ik mijn steentje bij in het realiseren van de (ontwikkelings)doelstellingen. Om uiteindelijk te zorgen dat de bewoners van Anlong-Khong onze activiteiten voortzetten als wij er niet meer zijn, is het van belang dat de teamleden overtuigd zijn van het nut en de noodzaak van onze werkzaamheden. Door de inwoners bij onze projecten te betrekken kunnen we het belang van goede hygiëne duidelijk te maken en laten zien hoe eenvoudig het is de greppels, straten en huizen schoon te houden. Daarnaast gaan we met de ‘dorps-chief’ SMART afspraken maken over de uitvoering van microkredieten en de te ondernemen acties. Het is belangrijk dat hij constant aandacht geeft aan het onderhoud van de riolering, het waterbeheer, het onderwijs en de sociale hygiëne en dat hij de bewoners hierin betrekt.
Weblog
In Cambodja zullen we onze ervaringen met jullie delen middels een weblog. Elk teamlid zal zijn/haar ervaringen in ons dagboek vermelden.
Meld je aan bij onze website; www.cambodjaaugustus.waarbenjij.nu
Wil je op de hoogte gesteld worden als er weer een nieuwe weblog geplaatst is; In de linkerbanner is een kolom ‘Blijf op de hoogte’. Vul daar jouw e-mailadres in en je ontvangt een mail als wij weer wat te melden hebben.
Quirine Dob;
16 lentes jong, één-meter-achtenvijftig-en-een-half en een hoofd vol blonde dreads (47 om precies te zijn), dat ben ik; Quirine Dob. Met school heb ik het niet zo, en dat terwijl ik er nog lang niet vanaf ben aangezien ik na de zomervakantie begin aan het vijfde jaar van het Gymnasium op de Meergronden in Almere. Nog nooit ben ik verhuisd, en ben dus een geboren en getogen Almeerder (als ze het zo noemen). Met stilzitten heb ik een beetje moeite al kan ik er verschrikkelijk van genieten om een hele zondag te reserveren voor films kijken of een tv-serie marathon te houden. Met vrienden hangen, naar kleine concerten gaan, over culturen leren, lezen, bakken en met muziek bezig zijn, zijn toch wel mijn voornaamste hobby's. Maar het aller leukste om te doen vind ik toch wel het werken met mijn handen (knuffels maken, verven, kleien, tekenen, noem maar op). Op de een of andere manier heb ik de gave om overal iets positiefs in te zien en dat is daarbij denk ik ook wel mijn sterkste eigenschap. Mijn zwakste eigenschap is dat ik behoorlijk nonchalant ben, en daarbij ook vrij snel laks omga met bepaalde dingen... niet zo tof.
Het idee dat je de wereld kan verbeteren door een maand een dorp te helpen is voor mij niet realistisch. Het Cambodjaproject draait gelukkig ook niet alleen rondom die gedachte. Doordat wij als jongeren de kans krijgen op zo'n ervaring, krijgen wij de kans om zelf ook heel erg te groeien (jammer genoeg voor mij niet in de lengte). Het fijne vind ik dan ook dat het Cambodjaproject er voor 'uitkomt' dat wij niet alleen naar Cambodja gaan om de wereld te verbeteren. Nee, we gaan daar heen voor de ervaring, om daaruit onze leer te trekken en op die manier de mensen daar te helpen. Met Azië heb ik op de een of andere manier altijd al iets gehad, misschien is het het mysterieuze dat mij boeit. Maar sinds ik vorig jaar naar Thailand ben geweest met mijn ouders ben ik echt totaal verkocht.
Ik heb er echt onwijs veel zin in en kan ook echt niet wachten tot we gaan!
Chau!
Regy van de Sande;
Ik ben Regy van de Sande en ik ben 16 (bijna 17) jaar. Ik woon in Lennisheuvel een gehucht in Noord-Brabant en zit op school in het nabijgelegen dorp in 5vwo. In mijn vrije tijd speel ik gitaar, ben ik bezig met iets creatiefs of ben ik op het basketbalveld te vinden. Ik heb een hele gezellige vriendinnen groep waar ik vaak leuke dingen mee ga doen en mee uit ga.
Vorig jaar ben ik dit project tegengekomen op een jongeren site en het trok meteen mijn interesse en wilde toen al heel graag mee naar Cambodja. Helaas vonden mijn ouders me toen te jong en mocht ik niet mee (tot op heden is mijn verste vakantie bestemming Spanje, dus best begrijpelijk). Ik heb de groepen van vorig jaar op de voet gevolgd via waarbenjij.nu en later heb ik contact opgenomen met de stichting. Ik heb dit jaar dan ook het geluk dat ik mee mag! En daar ben ik echt heel erg blij mee!
Ik wil heel graag meer van de wereld zien en andere culturen leren kennen. En als ik hier dan ook nog mensen bij kan helpen dan is dat natuurlijk helemaal super. Ik denk dat ik heel veel van deze ervaring ga leren en dat ik meer ga beseffen hoe goed wij het in Nederland hebben.
Al met al heb ik er heel erg veel zin in!
April Visser;
Hoi, ik ben April Visser, 17 jaar, woon in Den Haag. Ik woon al mijn hele leven in Den Haag, maar ik zou niet kunnen zeggen dat ik me 100% Hagenees voel, want mijn moeder komt uit Australië en ik ben dus tweetalig opgevoed. Ook voel ik me erg aangetrokken tot andere culturen en in sommige steden in het buitenland voel ik me evenveel thuis als in Den Haag.
Ik zit in 5VWO op het Haags Montessori Lyceum (HML) en ben gelukkig over naar 6VWO (Spannend!). Ze zijn bij mij op school niet heel streng dus over het algemeen heb ik het wel leuk op school en nieuwe dingen leren vind ik vaak ook wel gaaf.
Ik heb ook buiten school en huiswerk best een druk leventje. Ik dans drie keer per week, heb een paar keer per jaar een optreden en Ik speel cello in een orkest. Ik geniet ook heel erg van dingetjes voor mezelf, zoals een boekje lezen of lekkere muziek luisteren.
Ik geniet ook erg van een mooie vakantie. Ik ga het liefst naar een plek waar ik veel kan doen en waar ik me niet hoef te vervelen, want ik zit niet graag lang op dezelfde plek. Culturele uitjes zijn een must en ik wil graag nieuwe dingen leren over voor mij onbekende culturen.
Toen ik klein was zei ik al dat ik in ontwikkelingslanden wilde gaan werken. Dit is nooit veranderd en toen mijn moeder vorig jaar terug kwam van een ouderavond met informatie over dit project, was ik meteen verkocht. Ik dacht altijd dat ik moest wachten tot na mijn studie voor ik zoiets zou meemaken. Het lijkt me een geweldige, zeer leerzame ervaring en ik heb er nu al heel veel zin in!
Lynne Rumping;
Hallo! Ik ben Lynne Rumping, 22 jaar en woon in Amsterdam. In deze gezellige stad zing ik Jazz, doe ik veel leuke dingen met mijn vriendinnen, 2 zussen en vriend Niels en studeer ik Biomedische wetenschappen. Volgend jaar begin ik aan een geneeskunde master, omdat ik onder andere heel graag mensen help. Om deze reden én omdat ik erg geïnteresseerd ben in culturen en, heb ik een paar jaar geleden een reis naar Ghana gemaakt waar ik in een weeshuis werkzaam ben geweest. Dit was zo een mooie ervaring dat ik weer wilde reizen en mensen wilde helpen.
Via deelnemers van project Cambodja 2009 ben ik geïnformeerd over de mogelijkheid dit jaar mee te gaan naar Cambodja om daar mee te helpen aan de ontwikkeling van het dorp Anlong Khong, een geweldige kans om de cultuur daar te leren kennen én de plaatselijke bevolking te helpen! Ik kijk er dan ook erg uit naar deze reis en zal met plezier mijn ervaringen in Cambodja via deze site met jullie delen.
Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn wij ontzettend enthousiast en zonder jullie hulp kunnen we onze doelen niet realiseren!
Help ons met die laatste € 750,00!!!
Tot de volgende weblog,
April, Lynne, Quirine, Regy en Peterhans
Voor meer info:
www.actievehulpcambodja.nl
Augustus-team 2009 en 2010 – http://www.cambodjaaugustus.waarbenjij.nu
Wil jij ook het Cambodja project steunen? Maak dan jouw vrijwillige bijdrage over op:
Stichting En Route, Rotterdam:
Giro 2619459 o.v.v. Cambodja 2010
Alvast super bedankt!
Het Cambodja project is een initiatief van Stichting En Route uit Rotterdam( http://www.stichting-enroute.nl )
27 Juni 2010 - 21:59
Ben:
Peterhans en dames, jullie gaan weer goed werk verrichten. Petje af voor jullie vijven. (lees dat laatste woord wel goed!) Vorig jaar was ik er meer bij betrokken, omdat Dineke toen meeging, maar blijf het interessant vinden om jullie te volgen. Succes met alle voorbereidingen.
Groet aan jullie allen van Ben -
28 Juni 2010 - 08:14
Ben:
Jullie schrijven: "dinsdag 29 augustus landen we". In welk jaar is dat? 2014?
Of bedoelen jullie misschien donderdag? -
28 Juni 2010 - 08:36
Dineke: